blog - Pro-Dynamic Kinesiology Tape

Blog 


Hielspoor klachten 

Deze kunnen op diverse manieren worden getaped. Hier mijn favoriete tape applicatie voor hielspoorklachten door mij altijd gebruikt in combinatie met

Shockwave en/of High Power Laser Therapy, vergeet de podotherapeut niet:)

- Tape 1: basis van tape 1 (lymfetape, 3 strookjes) aanleggen vanaf onderkant calcaneus tot teenstralen, maximale rek op de huid, 0% rek op de tape strookjes(3).

- Tape 2: horizontaal over de calcaneus naar de zijkanten aanbrengen, zonder rek op de tape.

- Tape 3: horizontaal over de bal van de voet aanbrengen, zonder rek op de tape.

Geen zin om zelf te knippen? Deze handige pre-cuts zijn al helemaal kant en klaar geknipt. Ga je wel zelf knippen(voordeliger) gebruik dan een van onze synthetische tapes ivm extra goede plakkracht op de voetzool.

hielspoor 2 hielspoor


Mediale collaterale ligament pijn.

Een veel voorkomende knie klachtbij sporters en ouderen is  pijn van het ligamentum collaterale mediale die vaak optreedt door zwakte van de m. vastus medialis en een valgus stand van de knie.

Het stabiliserend tapen van ligamentum collaterale mediale verminderd direct de pijn en geeft prettige steun

Hoe leg je deze applicatie goed aan?- Gebruik 3 I-tapes met maximale rek op de tape, neem een ruime basis en anker voor goede hechting.

- Leg tape 1 aan in de lengte van het been, in een maximale loosed packed postition van de knie en met maximale rek op je tape(afbeelding 1)

- Leg tape 2 in een 'flauwe' diagonaal met maximale rek op je tape over tape 1(afbeelding 2)

-Leg tape 3 in een 'flauwe' diagonaal over tape 1 en 2(afbeelding 3)

Tip: veranker zowel de uiteinden op het boven- als onderbeen rondom,zonder gebruik van rek op tape. De tape blijft nu zeer goed en langdurig zitten.

knie1 knie 2 knie 3


Achillespeesklachten

Deze kunnen op diverse manieren worden getaped. Heb je onderstaande applicatie wel eens geprobeerd? Dit is mijn favoriete  tape applicatie bij achillespeesklachten.

- Basis van Tape 1 aanleggen vanaf onderkant calcaneus tot tendomyogene overgang, maximale rek op tape.

- Tape 2 schuin aanleggen op calcaneus van lateraal naar mediaal langs Tape 1 leggen, zodat er een vlakke diagonaal ontstaat.

- Tape 3 schuin aanleggen op calcaneus van mediaal naar lateraal langs Tape 1 leggen, zodat er een vlakke diagonaal ontstaat.

Deze tape staat beschreven in onze handige en compacte Ares Taping Guide. Deze taping guide ontvang je deze maand geheel gratis bij de M.T.C. Manual.

tape3


Let op je wilt niet dat dit gebeurt met jouw patient.

Tapen is natuurlijk een prachtige aanvulling op je behandelmogelijkheden als therapeut. Vergeet in deze tijd echter niet je patienten te waarschuwen zich na het tapen enkele weken goed in te smeren met zonnebrand zeker daar waar tape heeft gezeten.

Door het meermaals tapen verwijder je iedere keer een beschermlaagje van de huid en kan deze bij aanraking met zonlicht veel sneller en vervelender verbranden dan andere huidgebieden. Dit gebeurt nog makkelijk 3-6 weken nadat er getaped is geweest. Adviseer dus altijd hier goed op te letten, voorkomt een hoop huidproblemen en pijn bij je patient.

tapen en de zon


Wanneer gebruik je welke tapesoort?

Viscose is elastischer, hypoallergener en heeft meer plakkracht dan katoen. Dit verschil komt door de aard van het materiaal.

Viscose zuigt minder verf en lijm op tijdens het productieproces. Hierdoor blijft de lijm meer op het materiaal liggen waardoor de plakkracht beter is. Het is een misverstand dat iedere viscose tape meer lijm bevat. Firma´s die dit doen hebben wellicht met hun lijmsoort te weinig plakkracht?

De viscose tape is hypoallergener doordat er beduidend minder verf gebruikt wordt tijdens het kleuringsproces. Ook hier bestaat een misverstand: de huid reageert lang niet altijd allergisch op een soort lijm, maar vaak op de kleur verf. Binnen een merk kan het dus zijn dat een patient beige prima verdraagd terwijl roze een allergische reactie veroorzaakt.

Wanneer gebruik je nu welke tape?

Viscose is door zijn eigenschappen uitstekend geschikt voor myofasciale-, lymfe-, sturende- en fasciatechnieken.

Katoen is door zijn iets stuggere eigenschap beter geschikt voor stabiliserende/ondersteunende technieken. 

Zorg dus voor zowel katoen als viscose tape in je praktijk, zodat je voor elke situatie de perfecte applicatie kunt aanleggen

Op onze website prodynamictape.com vindt je het grootse  assortiment medical tape katoen en viscose.

Katoen versus Viscose


Subacromiale Schouderpijn

Je kent wellicht de M.T.C. behandeling van de M.supraspinatus tendinits/impingement? Tegenwoordig noemen we dat Subacromiale schouderpijn. Wij hebben er een 3e zeer waardevolle tape aan toegevoegd.
Tape 3 is een stimulering voor de exorotatie beweging van de humerus tov het glenoid(Ik heb hiervoor een extra rekbare viscose tape, Ares© Extreme, gebruikt)

Op de foto's zie je stapsgewijs hoe de behandeling is opgebouwd d.m.v. 3 tapes aan te leggen. 

tape 1 kl tape2 kl tape3 kl


HOOIKOORTS

Dit voorjaar begint het al vroeg door de hoge temperaturen in december. Veel clienten moeten weer niezen, hebben jeuk en branderige ogen. Heel vervelend en vaak helpen medicijnen niet afdoende.

Binnen het Medical Taping Concept kan 'Hooikoorts' getaped woren via bindweefsel zones op onze huid die corresponderen met ons respiratoire systeem.

Zo doe je dat:

Tape 1: X-tape (dorsale longzone), rek op tape geen.
De huid wordt op rek gebracht door vanuit zit voorover te buigen, maximale flexie van de wervelkolom en protractie van beide schouders.
Het middenlpunt van de X-tape wordt t.h.v. th6-th8 neergelegd. De bovenste stroken worden links en rechts craniaal van de spina scapula gelegd, de onderste stroken worden links en rechts caudaal van de angulus inferior scapula gelegd, naar lateraal weg langs de onderste ribben.

Tape 2: detoniserende Y-tape voor M.pectoralis major.

Voor effectief gebruik: na een succesvolle 1e tape applicatie(>30% effect op klachten), maximaal 2x herhalen (1 x per 10 dagen)

Ik gebruik graag Ares® Extreme of Epos® Rayon, beide zeer hypoallergene tapes die langdurig(+8 dagen) kunnen worden gedragen. 

hooikoortskl blog  hooikoorts 2kl blog


Pols trauma 

Een palmair trauma van de pols? Een overbelasting van het polsgewricht?

Deze pijnlijke blessure kan getaped worden  door de eindstand van de palmairflexie af te remmen en verminderd in de meeste gevallen
direct de pijn!

- Gebruik 1 I-tape

- Leg tape  aan in maximale dorsaalflexie en maak gebruik van maximaal 50% rek. Span de tape en leg alleen de uiteinden zonder rek weg. Vervolgens mag de pols langzaam in palmairflexie richting bewogen worden en strijk je de tape van beide uiteinde tot het midden aan tijdens de beweging.

De eindstand van de palmairflexie wordt afgeremd, niet beperkt!

Tip: Gebruik op de handrug Mueller Pre-Tape Spray voor extra goede hechting!

pols palmarflexie afremmen pols palmarflexie afremmen 2


Ze stapte mis, 14 dagen volledige rust?

Enkele weken geleden stapte tijdens onze 60+ fitgroep een 72 jarige dame mis en klapte haar enkel dubbel. Er ontstond direct ventrolateraal een eitje op haar wreef en het kleurde vrij snel blauw. Na een half uurtje koelen heb ik haar direct getaped,  rekening houdend met eventuele toename van zwelling, gebruikte ik 80% rek op de tape. 2 dagen later gaf ze aan dat ze geen pijn meer had maar nog wel een wat dikkere enkel. ze kwam 3 dagen na het ontstane letselgewoon trainen, vnl bovenlijf, de enkel spaarde wij nog even.

Helaas gaat het niet altijd zo, nog steeds zie ik in mijn praktijk clienten met enkelband letsel 2 weken na het trauma met krukken binnen komen lopen (want het duurt nu toch wel erg lang en dus moet de fysio maar even kijken). Het advies van de huisarts bleek te zijn 14 dagen volledige rust.

Ik blijf dit nog steeds een vreemd advies vinden, de medical tape heeft al zo vaak goed geholpen en er voor gezorgd dat mensen veel sneller een normale voetafwikkeling kunnen maken en de enkel ook veel beter weer goed belastbaar wordt. 

Wacht jij ook 14 dagen met tapen of start je direct zo snel mogelijk na het letsel?

enkeldistorsie facebook


M.Triceps Sureau ruptuur

Na vele rupturen behandeld te hebben met tape, vooral in de acute fase, kreeg ik vaak te horen dat de applicatie wel wat steviger mocht aanvoelen, cliënten misten een steun gevoel.
Toen ikzelf een zweepslag had ben ik direct gaan experimenteren en heb de nieuwe techniek hierna op vele cliënten uitgeprobeerd. Iedereen was erg enthousiast! Nu is tape 4 een vaste techniek geworden bij mijn behandeling van de m.triceps surae ruptuur. Probeer het zelf en wordt blij verrast!

Tape 1: de ster op de ruptuur
Tape 2: I-tape ter bescherming van achillespees
Tape 3: Y-tape ter detonisering van de M.Soleus en M.Gastronemcus

NIEUW:
Tape 4: * 5-8 I-stroken dakpansgewijs van onder naar boven aanleggen met een overlap van minimaal 1/3
             * per strook 50-100% rek
             * licht verticaal aanleggen
             * max 75% circulair sluiten

Deze 4e tape geeft een zeer prettige compressie op het aangedane mediale gebied en de zwelling.
Niet onbelangrijk: deze 4e tape geeft direct pijnverlichting!

12963362 1707890759489085 1401985703860144963 n

 


Hallux Valgus

Deze methode kwam ik tegen in een case-study waarin de Hallux Valgus 3 maanden werd getaped(gemiddeld 16u/pd). De resultaten lieten een mooie positieverandering zien.
De methode van aanleggen is afwijkend van het M.T.C..
De beschrijving en resultaten van het onderzoek vindt je via deze link:
undefined

In dit voorbeeld gebruik ik tape van viscose, dit  heeft een betere hechting dan klassieke katoenen kinesiology tapes , waardoor het zijn werk als 'plakker' beter kan doen.

Hallux1kl Hallux4kl Hallux5kl


Maak jij deze fout nog steeds?

Afgelopen week was ik wederom onderweg om wat tape te brengen naar een fysiopratijk, wat zag ik? Een ouderwetse ijzeren schaar vol met lijmresten.

Hoe bestaat het, dat is echt niet nodig en geeft onnodig veel ellende tijdens het knippen. Er is echt een hele simpele en goedkope oplossing voor: de schaar van westcott, super scherp met een titanium coating en heel goedkoop!

Blijf niet knippen met die ijzeren scharen maar gun jezelf en je collega's een topschaar, werkt super fijn en snel! Knipt bijvoorbeeld makkelijk door 4 lagen tape in een keer.

Hier kun je de schaar goedkoop bestellen neem je direct wat tape mee dan is je bestelling al vanaf €69 gratis bij jouw thuis.

  


Geef jij ook om het milieu? Wij ook!

Doe jij ook aan hergebuik van materialen binnen jouw praktijk? Wij proberen zoveel mogelijk producten her te gebruiken. Zo versturen wij al onze producten in hergebruikte dozen. Deze komen van de plaatselijke supermarkt, de dierenwinkel om de hoek, van vrienden en collega's die ze voor ons bewaren.

Het zijn vaak nog perfecte dozen zonder schade of met zeer geringe schade. Wij hopen dat je het niet erg vind dat er soms Bolletje koekjes, Bonzo kluiven of andere product- en merknamen opstaan. Hergebruik jij onze doos ook weer, werken wij samen aan een beter milieu.

Ook voor het gebruik met deze 2e hands dozen geldt--> voor 17.00 uur besteld, volgende dag in huis, --> niet tevreden-->geld terug, zo simpel is dat.

Ook deze maand versturen wij de prachtige Juli AANBIEDING met herbegruikte dozen

hergebruikte dozen

 


 

Blaren

Wil je blaren voorkomen bij je patient? Bijvoorbeeld omdat deze een flinke wandeltocht gaat lopen (denk aan de 4-daagse bijvoorbeeld). Dan is het preventief afplakken van mogelijk blarenplaatsen met kinesiology tape de oplossing.

Gebruik bij voorkeur het dunne en goed plakkende synthetische materiaal, dit werkt nog beter dan klassieke katoenen versies. Er ontstaat minder wrijiving, het materiaal is gladder en dunner dan klassiek katoen. Gebruik geen stretch tijdens het aanleggen.

Ares© Extreme, Epos© Rayon of Pro-Dynamic© ULTRA zijn hier het meest geschikt voor.

voeten blaren


Voornemens

Wie heeft ze niet? Goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ik doe er eigenlijk nooit aan maar heb toch besloten eens 3 maanden zonder alcohol door het leven te gaan. Gewoon ervaren hoe dat voor mijn lijf is, want daar ben ik altijd wel mee bezig, beetje hardlopen, crossfitten en krachttraining. De krachttraining gaat ook erg prettig met een suspension trainer, ik gebruik deze veel met mijn clienten tijdens de therapie en sportlessen. Een heel handig apparaat die je overal gemakkelijk mee naar toe kunt nemen. Je ziet ze inmiddels in bijna iedere fysiotherapie praktijk of sportschool.

Weet jij eigenlijk hoe een suspension trainer werkt?

Suspension Training

Suspension training is ontstaan bij de Amerikaanse Navy Seals en ontwikkeld kracht, balans, flexibiliteit en core stabiliteit tegelijkertijd. De Suspension Trainer moet worden opgehangen aan een ankerpunt (Xmount/balk/deur/lantaarnpaal/boom) waarna u meteen kan beginnen met trainen. De  Suspension Trainer is een mobiel trainingsmiddel wat gebruik maakt van de zwaartekracht en het lichaamsgewicht van de gebruiker om de oefeningen uit te voeren. Met letterlijk honderden verschillende oefeningen, variaties en combinaties, komt er geen einde aan de mogelijkheden waarop je de suspension Trainer kunt inzetten om te trainen of klanten te helpen hun doelen te bereiken.

Hoe zwaar de oefening wordt bepaalt de gebruiker zelf door simpelweg zijn/haar lichaamspositie aan te passen. Hierdoor voegt u meer or minder weerstand toe en heeft u zelf de controle over hoe hoog u de lat legt met elke oefening. Er is dus geen excuus om de oefening niet af te maken. De oefeningen komen overeen met het natuurlijk bewegingspatroon en stimuleren daardoor een verbetering van de houding en het bewegingspatroon in het dagelijks leven.

Suspension Training is voor een zeer brede doelgroep geschikt en biedt een effectief trainingsprogramma dat op elk gewenst fitnessniveau kan worden toegepast. Met talloze functionele oefeningen zijn de mogelijkheden oneindig.

Onze set is heel compleet en erg voordelig t.o.v. de orginele TRX suspension trainers die je in veel sportscholen ziet. Natuurlijk wilden ook wij niet op kwaliteit inleveren en dus lieten wij er eentje maken met precies dezelfde kwaliteit alleen dan voor een veel voordeliger prijs. Deze maand is hij zelfs extra voordelig: Pro-Dynamic© Suspension Trainer

 

Wist je dat inmiddels  al diverse collega fysiopraktijken en sporters deze set naar volle tevredenheid gebruiken? Hier een van de recensies die werd gegeven:

Sportmasseur, Doktersassistent en Sporter

Zou je een rapportcijfer willen geven tussen 0(niet goed) en 10 (uitmuntend) op iedere vraag.

1: Hoe tevreden ben je over de Pro-Dynamic© Suspension Trainer? 9

2: Wat is je functie als gebruiker van onze tapes (Fysiotherapeut, sporter, masseur etc.)? Sportmasseur, Doktersassistent en Sporter

3: Zou jij deze Suspension Trainer ook aanraden aan andere gebruikers? Ja

4: Wat voor cijfer geef je voor het totale product? 9

5: Hoe tevreden ben je over de verzend service van prodynamictape.com? 10

6: Heb jij nog adviezen voor ons om als bedrijf beter te worden? Nee

 

Inhoud van de Pro-Dynamic© Suspension Trainer set ziet er als volgt uit:

- Suspension Trainingsbanden

- Verlengband 

- Deur bevestiging 

- Handig opbergtasje

 

Ga jij ook aan de slag met je voornemens enn laat je je clienten de voordelen ervaren van deze trainingsmethode?

Ook op dit product hanteren wij onze 100% niet goed=geld terug garantie, je loopt dus geen enkel risico! Bestellen doe je eenvoudig hier , vergeet niet je tape mee te bestellen, vanaf €89 is de verzending namelijk volledig gratis.  


#Actiegroep Fysiotherapie

Soms, soms moet je iets doen vanuit je hart omdat je echt vindt dat iets nodig is. Dit is zo´n moment.

De afgelopen jaren zijn wij fysiotherapeuten keer op keer niet op een redelijke manier beloond door zorgverzekeraars. Ridicule eisen werden ons in contracten aangeboden en helaas was het voor vele noodzakelijke deze ´wurgcontracten´ te tekenen. Ook in onze praktijk was dit het geval.

Met het ontstaan van de #actiegroep fysiotherapie is bij mij steeds meer de interesse gewekt om ook actief mee actie te voeren tegen alle ridicule contracteisen. Dit heeft dit jaar in ieder geval geresulteerd in een vermindering van tekenen van contracten in onze praktijk, iets wat voor iedere fysiotherapeut spannend is. Je weet niet wat het voor een invloed zal hebben in het grote geheel als beroepsgroep en vooral niet voor je eigen bedrijfsvoering, spannend dus. Het geeft mij in ieder geval een goed gevoel als fysiotherapeut mij beter te hebben verdiept in contracten en weer minder contracten te hebben getekend.

Natuurlijk is dit niet de meeste geschikte plaats om actie te voeren maar toch maak ik even gebruik van de mogelijkheid collega fysiotherapeuten via onze nieuwsbrief te bereiken.

Om ook in de toekomst de #actiegroep fysiotherapie en kartrekkers haar werk te kunnen laten doen (heel veel respect voor die collega´s die hier zoveel tijd in stoppen) is er een crowdfundingactie gestart.

Wij willen hier als bedrijf graag proberen aan bij te dragen door middel van een maandactie waarbij wij eens geen korting geven maar  €1 per verkochte rol medical tape gaan doneren aan de actiegroep.

Draagt u de #actiegroep fysiotherapie ook een warm hard toe? Bedankt!

Bjorn van Rees

Fysiotherapeut