blog - Pro-Dynamic Kinesiology Tape

Blog 


M.Triceps Sureau ruptuurMonique kantoor klein

Na vele rupturen behandeld te hebben met tape, vooral in de acute fase, kreeg ik vaak te horen dat de applicatie wel wat steviger mocht aanvoelen, cliënten mistte een steun gevoel.
Toen ikzelf een zweepslag had ben ik direct gaan experimenteren en heb de nieuwe techniek hierna op vele cliënten uitgeprobeerd. Iedereen was erg enthousiast! Nu is tape 4 een vaste techniek geworden bij mijn behandeling van de m.triceps surae ruptuur. Probeer het zelf en wordt blij verrast!

Tape 1: de ster op de ruptuur
Tape 2: I-tape ter bescherming van achillespees
Tape 3: Y-tape ter detonisering van de M.Soleus en M.Gastronemcus

NIEUW:
Tape 4: * 5-8 I-stroken dakpansgewijs van onder naar boven aanleggen met een overlap van minimaal 1/3
             * per strook 50-100% rek
             * licht verticaal aanleggen
             * max 75% circulair sluiten

Deze 4e tape geeft een zeer prettige compressie op het aangedane mediale gebied en de zwelling.
Niet onbelangrijk: deze 4e tape geeft direct pijnverlichting!

12963362 1707890759489085 1401985703860144963 n


Hallux Valgus

Deze methode kwam ik tegen in een case-study waarin de Hallux Valgus 3 maanden werd getaped(gemiddeld 16u/pd). De resultaten lieten een mooie positieverandering zien.
De methode van aanleggen is afwijkend van het M.T.C..
De beschrijving en resultaten van het onderzoek vindt je via deze link:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5120922/

In dit voorbeeld gebruik ik tape van viscose, dit  heeft een betere hechting dan klassieke katoenen kinesiology tapes , waardoor het zijn werk als 'plakker' beter kan doen.

Hallux1kl Hallux4kl Hallux5kl


Gonarthrose

Een veel voorkomende knie klacht bij het ouder worden is gonarthrose waarbij vaak pijn van het ligamentum collaterale mediale optreedt door zwakte van de m. vastus medialis en een valgus stand van de knie.

Het stabiliserend tapen van ligamentum collaterale mediale verminderd direct de pijn. Cliënten zijn hierdoor eerder geneigd te oefenen en dit ook in de thuissituatie middels huiswerkoefeningen vol te houden.

Hoe leg je deze applicatie goed aan?- Gebruik 3 I-tapes met maximale rek op de tape, neem een ruime basis en anker voor goede hechting.

- Leg tape 1 aan in de lengte van het been, in een maximale loosed packed postition van de knie en met maximale rek op je tape(afbeelding 1)

- Leg tape 2 in een 'flauwe' diagonaal met maximale rek op je tape over tape 1(afbeelding 2)

-Leg tape 3 in een 'flauwe' diagonaal over tape 1 en 2(afbeelding 3)

Tip: veranker zowel de uiteinden op het boven- als onderbeen rondom,zonder gebruik van rek op tape. De tape blijft nu zeer goed en langdurig zitten.

knie1 knie 2 knie 3


Hielspoor klachten 

Deze kunnen op diverse manieren worden getaped. Hier mijn favoriete tape applicatie voor hielspoorklachten door mij altijd gebruikt in combinatie met Shockwave en/of High Power Laser Therapy, vergeet de podotherapeut niet!

- Tape 1: basis van tape 1 (lymfetape, 3 strookjes) aanleggen vanaf onderkant calcaneus tot teenstralen, maximale rek op de huid, 0% rek op de tape strookjes(3).

- Tape 2: horizontaal over de calcaneus naar de zijkanten aanbrengen, zonder rek op de tape.

- Tape 3: horizontaal over de bal van de voet aanbrengen, zonder rek op de tape.

Geen zin om zelf te knippen? Deze handige pre-cuts zijn al helemaal kant en klaar geknipt. Ga je wel zelf knippen(voordeliger) gebruik dan een van onze synthetische tapes ivm extra goede plakkracht op de voetzool.

hielspoor 2 hielspoor


M.Supraspinatus Tendinitis

Je kent wellicht de M.T.C. behandeling van de M.sucpraspinatus tendinits/impingement? Wij hebben er een 3e zeer waardevolle tape aan toegevoegd.
Tape 3 is een stimulering voor de exorotatie beweging van de humerus tov het glenoid(hiervoor een extra rekbare viscose tape, Ares© Extreme, gebruikt)

Op de foto's zie je stapsgewijs hoe de behandeling is opgebouwd d.m.v. 3 tapes aan te leggen. 

tape 1 kl tape2 kl tape3 kl


Achillespeesklachten

Deze kunnen op diverse manieren worden getaped. Hier mijn favoriete  tape applicatie voor achillespeesklachten.

- Basis van Tape 1 aanleggen vanaf onderkant calcaneus tot tendomyogene overgang, maximale rek op tape.

- Tape 2 schuin aanleggen op calcaneus van lateraal naar mediaal langs Tape 1 leggen, zodat er een vlakke diagonaal ontstaat.

- Tape 3 schuin aanleggen op calcaneus van mediaal naar lateraal langs Tape 1 leggen, zodat er een vlakke diagonaal ontstaat.

Deze tape staat beschreven in onze Ares Taping Guide

tape3


Hooikoorts

In het voorjaar begint het al met niezen, jeuk en branderige ogen. Heel vervelend en vaak helpen medicijnen niet afdoende.

Binnen het Medical Taping Concept kan 'Hooikoorts' getaped woren via bindweefsel zones op onze huid die corresponderen met ons respiratoire systeem.

Zo doe je dat:

Tape 1: X-tape (dorsale longzone), rek op tape geen.
De huid wordt op rek gebracht door vanuit zit voorover te buigen, maximale flexie van de wervelkolom en protractie van beide schouders.
Het middenlpunt van de X-tape wordt t.h.v. th6-th8 neergelegd. De bovenste stroken worden links en rechts craniaal van de spina scapula gelegd, de onderste stroken worden links en rechts caudaal van de angulus inferior scapula gelegd, naar lateraal weg langs de onderste ribben.

Tape 2: detoniserende Y-tape voor M.pectoralis major.

Voor effectief gebruik: na een succesvolle 1e tape applicatie(>30% effect op klachten), maximaal 2x herhalen (1 x per 10 dagen)

Ik gebruik graag Ares® Extreme of Epos® Rayon, beide zeer hypoallergene tapes die langdurig(+8 dagen) kunnen worden gedragen.

 hooikoortskl bloghooikoorts 2kl blog

 

 

 


Pols trauma

Een palmair trauma van de pols? Een overbelasting van het polsgewricht?

Deze pijnlijke blessure kan getaped worden  door de eindstand af te remmen en verminderd in de meeste gevallen
direct de pijn!

- Gebruik 1 I-tape

- Leg tape  aan in maximale dorsaalflexie en maak gebruik van maximaal 50% rek. Span de tape en leg alleen de uiteinden zonder rek weg. Vervolgens mag de pols langzaam in palmairflexie richting bewogen worden en strijk je de tape van beide uiteinde tot het midden aan tijdens de beweging.

De eindstand van de palmairflexie wordt afgeremd, niet beperkt!

pols palmarflexie afremmen pols palmarflexie afremmen 2

Tip: Gebruik op de handrug Mueller Pre-Tape Spray voor extra goede hechting!